Kunstkring Maaskentj
Leny Franken

Leny Franken, beeldend kunstenaar

Leny Franken, afkomstig uit Bergen op Zoom, volgde na HBS-A de HBO opleiding NXX (handenarbeid en opvoeding) in Den Haag. Was een jaar werkzaam bij de Pedagogische Academie in Sittard. Was daarna dertig jaar verbonden aan de Universiteit Maastricht als medewerker juridische zaken bij het Bureau van de Universiteit. Volgde daarnaast opleidingen in diverse disciplines en technieken waaronder schilderen, tekenen en ruimtelijke vormgeving.

  • 2010 start atelier L2 art+design, haar eigen atelier voor het ontwerpen van haar beelden, schilderijen en sieradenlijn K!XXX
  • 2010 lid kunstenaarsgroep Der Blaue Rheydter in Mönchengladbach
  • 2012 lid van de KunstKring Maaskentj
  • 2012 oprichting stichting KUNZfetti MaasRijn KunstSociety

De werken van Leny Franken zijn aangekocht door particulieren, bedrijven en overheidsinstanties in binnen-en buitenland.

beelden in brons

 

Een beeldend kunstenaar met een open lach naar haar omgeving toe, creëert steelse bronzen vogels met een ingetogen inborst. Vanuit een concept dat vage herinneringen oproept met de wel meest opmerkelijke hedendaagse Belgische kunstenaar Achilles Cools. Zelfs in een aantal schilderijen treft men er een geestverwantschap aan die buitengewoon is te noemen. Des te bijzonder omdat beide kunstenaars elkaar niet kennen. De bronzen vogels van Leny Franken zijn sober, stralen eenvoud uit, de kunst van het weglaten, zodat elk vlak, elke lijn in functie staat van het wezen. Zelfs de titel ‘MUSLUKT’ functioneert als een pars pro toto. Leny Franken weet elke keer weer de formele compositie van een, naar alle waarschijnlijkheid uitgestorven vogelsoort, als ook het fantasiethema van het onderwerp ‘Vogels’ in balans te brengen, zodat de vogels berusten in het feit dat zij in hun gestolde bronzen wereld in hun ageren beperkt zijn en daardoor de beschouwer een optimale kans geven om van hun karakteristieke essentie te genieten.

 

De bronzen danseresjes daarentegen zijn extravert, in vloeiende bewegingen maken zij de wereld blij met hun vrouwelijk schoon. Gracieus, koket en uitdagend, een tikkeltje wulps vragen zij de aandacht van de passant. Zij spelen zolang met hun omgeving totdat de lucht in bevroren ijle lijnen in hun lichamen smelt.

beelden in brons en keramiek

 

Dat Leny Franken vele facetten van haar omgeving in haar typische contouren kan vertaalt blijkt dan weer uit de collectie ‘Köpkus’. Het is haar geschiedenis in keramiek en brons over familie, buren en kennissen.
Over mensen, over u en heel veel over haar zelf…
schilderijen

schilderijen

Het schilderen is voor Leny Franken een meditatieve opmaat naar de beelden in brons en keramiek. Uit het diverse gelaagde coloriet ontstaat een beeldtaal die beetje voor beetje wordt losgeweekt uit de achtergrond. Deze onstuitbare drift tot schilderen is geen traditioneel opgezet chronologisch verhaal, maar een aan de omgeving gespiegeld verloop van de zin en onzin om haar heen.
Hier en daar zet daar zet Leny Franken daarin de werkelijkheid met een knipoog naar haar hand en dat en maakt haar vogels tot personages evenzo toegankelijk als wenkbrauw-fronsend onbegrijpelijk…

 
atelierL2 art+design -+31613837211
 
 
Leden

 

Album Leny Franken brons

Album Leny Franken keramiek

Album Leny Franken schilderen

Album atelier L2 art+design gezamelijk werk